Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek | De Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten | dbc whiplash

DBC Whiplash


Whiplash en DBC

Whiplash is een 'cervicaal acceleratiedeceleratie trauma', meestal als gevolg van een verkeersongeval. Met whiplashtrauma in enge zin wordt een aanrijding langs achter bedoeld.

Een whiplash-trauma kan aanleiding geven tot een heel aantal klinische manifestaties (WAD; Whiplash-Associated Disorders). De meest voorkomende klinische tekens zijn nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, brachialgie, gezichtsstoornissen, duizeligheid, gehoorstoornissen, concentratie- en geheugenstoornissen.

Men is het erover eens dat passieve behandelingen en inactiviteit slecht zijn voor WAD en de genezing vertragen. Een halskraag is alleen zinvol de eerste dagen na het trauma.
Lokale pijnstillende technieken zoals massage, warmte en analgetische stromen, hebben alleen maar een kortstondig effect. De nek moet in beweging gehouden worden en de dagdagelijkse activiteiten dienen zo snel mogelijk hervat te worden.
Wanneer men veel pijn heeft is het niet zo eenvoudig om oefeningen uit te voeren, nochtans weten we dat een actieve aanpak de genezing versnelt.

Voor whiplash-patiënten met blijvende nekpijn en bewegingsstoornissen (langer dan 6 weken) is de DBC-nekbehandeling dan ook een ideale aanpak. Enerzijds is er de zeer gerichte oefentherapie voor de juiste spieren (proprioceptieve training voor de diepe posturale spieren).
Anderzijds is er een multidisciplinaire aanpak door meerdere zorgverstrekkers (arts, kinesitherapeut, ergonoom en psycholoog) waardoor de positieve ingesteldheid van de patiënt aangemoedigd wordt en vermijdingsgedrag ten opzichte van de pijn verminderd wordt. Voor whiplash-patiënten is het zeer belangrijk dat zij het verschil aanleren tussen enerzijds pijngewaarwording en anderzijds een normale en noodzakelijke belasting van de CWK.