Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek | De Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten | Over DBC

Over DBC

DBC

DBC staat voor Documentation Based Care.
Documentation Based Care is een organisatie die haar oorsprong in Finland kent, maar momenteel wereldwijd actief is.
In België zijn 3 centra actief, de Limburgse DBC-Rugkliniek meegerekend. Wij zijn het eerste en enige centrum in Limburg.
DBC maakt gebruik van nieuwe technologie en zowel de evaluatiemethodes als de behandeling zijn wetenschappelijk onderbouwd.
De toestand van de wervelkolom wordt voor, tijdens en na de behandeling nauwkeurig opgemeten.
Hierdoor kan de behandeling voor elke patiënt individueel aangepast worden.


Een nieuwe aanpak

De laatste jaren hebben we veel geleerd over rug- en nekpijn. Nieuwe inzichten zorgen voor een revolutie in de aanpak van deze klachten. Zo is passief blijven wachten op herstel uit den boze. Rug en nek zijn veel meer gebaat bij een actieve aanpak: wat rusten is prima, maar vooral moet men bewegen en actief blijven.


Een nieuwe behandeling

Het DBC-“Active Spine Care” programma is een wetenschappelijk onderbouwd behandelingsprogramma ontwikkeld in Finland door Prof. Dr. Simo Taimela. Documentation Based Care (DBC) staat voor het gebruik van klinische en uit research afgeleide inzichten, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs deels afkomstig van de DBC-klinieken wereldwijd, bij de behandeling van de individuele patiënt (Evidence Based Medicine).

Film over DBC : Deel 1 - Deel 2 - Deel 3Een “actieve rug- en nekbehandeling”

Bij patiënten met aanslepende rug- en nekpijn verliest de wervelkolom zijn normale beweeglijkheid en worden de spieren zwakker. De actieve rugbehandeling beoogt het herstel van de normale rugfunctie, met name de beweeglijkheid en het belastingsvermogen van de wervelkolom. De patiënten worden terug voorbereid op een normale actieve levensstijl. Om dit doel te bereiken wordt het behandelingsprogramma individueel aangepast.


De resultaten

Dokters zijn het erover eens dat oefening en beweging de belangrijkste en meest efficiënte manieren zijn om weerkerende of blijvende rug- en nekpijn onder controle te krijgen.

Enkele markante feiten op een rijtje!
Bij ongeveer vier op vijf patiënten vermindert de pijn tijdens het drie maanden durend behandelingsprogramma. De rug wordt merkbaar beweeglijker. De spieren krijgen meer uithoudingsvermogen en helpen beter de lasten dragen in het dagelijkse leven.
Bij twee op de drie patiënten met rugklachten gaat het humeur erop vooruit en zijn er minder depressies.
Wanneer na de behandeling overgeschakeld wordt op een actieve levensstijl (onderhoud van conditie en regelmatig een aantal oefeningen uitvoeren) blijven de resultaten van deze behandeling jarenlang behouden.
Het is eveneens mogelijk een onderhoudsbehandeling of -training te volgen in de DBC rugkliniek.