Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek | De Limburgse DBC Rug- en Nekkliniek is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten | dbc rug en nekkliniek

DBC Rug-en NekkliniekDe DBC rug- en / of nekbehandeling bestaat deels uit oefentherapie met hoogtechnologische apparaten (geregistreerd door DBC) waarbij de patiënt een serie van geplande en volledig gecontroleerde actieve bewegingen uitvoert.
Men leert de wervelkolom beter bewegen en oefent het gebruik van de rug- of nekspieren en rompspieren.
Op die manier wordt de natuurlijke beweeglijkheid van de wervelkolom en de controle over de rug en nek hersteld.

Door middel van geruststellende uitleg, gedragsondersteuning en ergonomische begeleiding krijgt men hulp en informatie over hoe de wervelkolom juist te belasten om een normaal leven te leiden. Men leert een foutief gebruik van de rug en nek af en men leert een correct en belastingsbeperkend gebruik van de rug en nek aan.
De bedoeling is dat de angst voor pijn afneemt en het vertrouwen in de eigen rug toeneemt. Op deze manier kan overgeschakeld worden naar een actieve levensstijl.
Ontspanningsoefeningen, deels voor pijncontrole, zijn eveneens een essentieel deel van het behandelingsprogramma.

Zo nodig wordt ook psychologische begeleiding voorzien.
Aanslepende pijn beïnvloedt immers niet alleen het lichamelijke, maar ook de gedachten, gevoelens en gedragingen.
Indien de pijn te sterk doorwerkt wordt met psychologische begeleiding geprobeerd het lichamelijk en algemeen functioneren te verbeteren. Specifieke vaardigheden worden aangeleerd om beter met de rug- en nekklachten om te gaan.

Na het programma onder individuele begeleiding krijgt men een behandelingsplan mee voor thuis, waarmee de bekomen verbetering jarenlang behouden wordt.


Wie komt in aanmerking ?

Het programma is voornamelijk uitgewerkt voor patiënten die reeds enige tijd rug- en nekklachten ervaren.

In de eerste plaats komen patiënten met aanslepende en terugkerende rugpijn en nekpijn, en met weerslag op het normaal functioneren in aanmerking voor het DBC-“Active Spine Care” programma.
Whiplash-patiënten, als gevolg van een verkeersongeval, zijn een belangrijke doelgroep voor het nekprogramma.
Het programma is evenzeer geschikt voor rug- en nekproblemen na operatie (hernia-ingrepen en fusie-ingrepen) als voor rug- en nekproblemen na ongevallen.

De overgrote meerderheid van patiënten met lage rugpijn komt in aanmerking voor het behandelingsprogramma.
Bepaalde vormen van rugpijn komen niet in aanmerking, zoals een manifeste zenuwinklemming, een uitgesproken vernauwd ruggenmergkanaal, uitgesproken osteoporose (botontkalking) en recente fracturen.
Bijkomende uitsluitingscriteria zijn een slechte algemene toestand door hart- of longaandoeningen, of een ernstige depressie.
Gebrek aan motivatie of tegenwerking sluit vanzelfsprekend deelname uit.
De duur en intensiteit van het programma houden immers in dat deze vorm van behandeling in eerste instantie van toepassing is op patiënten die echt gemotiveerd zijn mee te werken aan de verbetering van hun rugproblematiek. Bij deze patiënten zal ook het beste resultaat bereikt worden.