Zo nodig wordt ook psychologische begeleiding voorzien.
Aanslepende pijn beïnvloedt immers niet alleen het lichamelijke, maar ook de gedachten, gevoelens en gedragingen.
Indien de pijn te sterk doorwerkt wordt met psychologische begeleiding geprobeerd het lichamelijk en algemeen functioneren te verbeteren. Specifieke vaardigheden worden aangeleerd om beter met de rug- en nekklachten om te gaan.
Na het programma onder individuele begeleiding krijgt men een behandelingsplan mee voor thuis, waarmee de bekomen verbetering jarenlang behouden wordt.
Wie komt in aanmerking ?
Het programma is voornamelijk uitgewerkt voor patiënten die reeds enige tijd rug- en nekklachten ervaren.
In de eerste plaats komen patiënten met aanslepende en terugkerende rugpijn en nekpijn, en met weerslag op het normaal functioneren in aanmerking voor het DBC-“Active Spine Care” programma.
Whiplash-patiënten, als gevolg van een verkeersongeval, zijn een belangrijke doelgroep voor het nekprogramma.
Het programma is evenzeer geschikt voor rug- en nekproblemen na operatie (hernia-ingrepen en fusie-ingrepen) als voor rug- en nekproblemen na ongevallen.
De overgrote meerderheid van patiënten met lage rugpijn komt in aanmerking voor het behandelingsprogramma.
Bepaalde vormen van rugpijn komen niet in aanmerking, zoals een manifeste zenuwinklemming, een uitgesproken vernauwd ruggenmergkanaal, uitgesproken osteoporose (botontkalking) en recente fracturen.
Bijkomende uitsluitingscriteria zijn een slechte algemene toestand door hart- of longaandoeningen, of een ernstige depressie.
Gebrek aan motivatie of tegenwerking sluit vanzelfsprekend deelname uit.
De duur en intensiteit van het programma houden immers in dat deze vorm van behandeling in eerste instantie van toepassing is op patiënten die echt gemotiveerd zijn mee te werken aan de verbetering van hun rugproblematiek. Bij deze patiënten zal ook het beste resultaat bereikt worden.